APK Keuring

Een Algemene Periodieke Keuring (APK) is een jaarlijks terugkerende keuring die u verplicht moet laten uitvoeren aan uw auto. Dit zorgt ervoor dat de auto’s die op Nederlandse wegen rijden veilig zijn en het milieu zo min mogelijk wordt belast door verontreinigende auto’s.

Auto APK keuren

Als u geen APK laat uitvoeren is de kans op problemen groter, waardoor uw auto mogelijk grotere reparaties moet ondergaan. Daarnaast riskeert u een boete. Ten slotte is het beter voor de auto als u structureel onderhoud laat uitvoeren; daarmee voorkomt u grote(re) problemen.

Hoe lang van tevoren kan ik mijn auto APK laten keuren?

Allereerst is het goed om te weten dat u uw auto al twee maanden voor het vervallen van de APK kunt laten keuren.

Auto’s met een bouwjaar na 1 januari 2015
Alle voertuigen met het bouwjaar na 1 januari 2015 met een benzinemotor hoeven pas na vier jaar voor de eerste keer gekeurd te worden. Daarna twee keer om de twee jaar en daarna ieder jaar, zoals ook op oudere auto’s van toepassing is. Bij een diesel auto werkt dit anders; daarbij moet de eerste APK plaatsvinden na drie jaar en daarna ieder jaar.

Auto’s met een bouwjaar voor 1 januari 2015
Voor voertuigen met het bouwjaar voor 1 januari 2015 is de APK nodig na drie jaar en daarna ieder jaar. Heeft u een auto die ouder is dan 30 jaar, dan geldt daarvoor een tweejaarlijkse APK. Auto’s voor 1960 hebben geen keuringsplicht meer, maar we raden u wel aan om deze auto goed te (laten) onderhouden.

Op welke punten wordt er gecontroleerd bij een APK keuring?

Bij een APK wordt uw auto gecontroleerd op meerdere punten die de veiligheid van u als bestuurder in gevaar kunnen brengen. Dit zijn onder andere de remmen, wielophanging, banden, schokdempers, verlichting, besturing en de kentekenplaten.